Brown Üniversitesi siber güvenlik araştırmacıları, internete bağlı Washington Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği Herb2 adlı robotları hack’leyerek robotlara “Hacker’lar merhaba diyor” cümlesini söyletmeyi başardı. ZMap adlı bir araç yardımıyla ROS işletim sistemini kullanan, internete bağlı robotlar tespit edildi. Araştırmada 100 kadar internete bağlı robot bulundu. Araştırmacılar bu robotlardan en az yüzde 10’unun gerçek robotlar olduğunu (robot simülasyonu olmadığını) tespit etti. Biraz dedektiflik yapan araştırmacılar yazılımın bir donanıma bağlı olduğundan emin olmak için ‘camera_info’ (kamera bilgisi), ‘gripper’ (kavrayıcı) ve ‘sound_play’ (ses oynatma) gibi ifadeler olup olmadığına baktı.
Brown Üniversitesi araştırma ekibi konu ile ilgili araştırma yazısı arXiv üzerinden bu linke tıklayarak detaylarını okuyabilirsiniz.
Bir çok robot geliştiricisi, zaman ve kaynaklardan tasarruf etmek için Robot İşletim Sistemi (ROS) adlı açık kaynaklı bir yazılım kütüphanesini ve robot üretiminde faydalı araçları kullanıyor. ROS platformu yaygın bir şekilde kullanıldığı ve sistemin bazı güvenlik açıkları bulunduğu için Brown Üniversitesi araştırmacıları bu sistemi hedef almaya karar verdi.
Brown Üniversitesi ekibi korunmasız bir robotla karşılaştığında robotun sahibine ellerindeki robotun güvenli olmadığını söyledi. Herb2’de ise robotun sahipleriyle iletişim kuran araştırmacılar, robotun kolayca hack’lenebildiğini teyit etmek için Washington Üniversitesi araştırmacılarından izin istedi. Bu izin verildiğinde robotlara “Hacker’lar merhaba diyor” cümlesinin söyletilmesi sağlandı.

Robot çağına ilerlerken herkes için bir önemli bir ders ve uyarı

Robotların daha fazla hayatımıza gireceği bir zamana doğru gittiğimiz günden güne çok açık. Üretilen ve kullandığımız robotların aniden kötü niyetli kişilerin kuklalarına dönüşmesini istemiyorsak güvenlik konusuna daha fazla dikkat etmeliyiz ve önem vermeliyiz. Teknik dökümanı okuduktan sonra sizlerinde göreceğiniz gibi günümüz robotlarını hacklemenin bir bilgisayarı ele geçirmekten çok daha kolay olduğunu göreceksiniz.
Kaynak: https://www.ecnmag.com/news/2018/08/no-sweat-brown-university-team-trying-hack-robot