Bu yazımda sizlerle; Siber Güvenlik sektöründe birbirine çok karıştırılan kırmızı, mavi ve mor takım kavramları arasındaki farkları ve birbirleriyle olan ilişkilerinin nasıl olduğunu paylaşacağım. En genel hatlarıyla takımların oluşturulma amaçlarını tanımladığımızda; Kırmızı takım saldırmak için, Mavi takım savunmak için, Mor takım süreci desteklemek, bu iki takım arasındaki iletişim sorunlarını azaltmak ve arabuluculuk yapmak amacıyla vardır. Şimdi detaylı bir şekilde bu takımların hangi rolleri bulunuyor hep birlikte inceleyelim.
1. Kırmızı Takımlar : Bir şirketin ağlarının, uygulamalarının ve fiziksel güvenlik kontrollerinin gerçek hayattaki bir saldırgan gibi bir saldırıya ne kadar dayanabileceğini ölçmek için tasarlanmış tam kapsamlı, çok katmanlı bir saldırı simülasyonu gerçekleştiren takımlardır.
2. Mavi Takımlar : Hem gerçek saldırganlara hem de Kırmızı Takım saldırılarına karşı savunan takımdır. Mavi Takım, Kırmızı takımın başlattığı her saldırıya karşı savunma yapmaları gerekiyor. Mavi Takımlar standart güvenlik ekipleri içerisinde değerlendirilmemelidir; çünkü çoğu güvenlik operasyon ekibi, gerçek bir Mavi takımın misyonu ve perspektifi olan saldırıya karşı sürekli uyanık olma zihniyetine sahip değildir. Mavi takım üyeleri geniş veri ve istihbarat türlerini analiz yeteneğine sahip olmalıdır.
3. Mor Takımlar : Kırmızı ve Mavi takımların birlikte çalışması durumu sonucunda bu iki takımın arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için Mor takımların ihtiyacı ortaya çıkıyor. Kendi başına benzersiz bir takım olmanın aksine, kırmızı ve mavi takımları bir araya getiren süreç olarak değerlendirilebilir. Çoğu zaman bir organizasyon tehlikeye düşer ve Mavi Takım olumsuz bir şey göremez. Bu durum, yetersiz vasıflı veya etkisiz insanlar, süreç veya teknoloji yüzünden değildir. Fark edilmesi zor bir tehdit aktörünün kullanılması veya farklı bir teknik kullanması durumundan kaynaklanır. Bu durumda mor takımın süreci desteklemesiyle tehlikelerin daha görünür hal alması sağlanabilir. Kırmızı takımın amacı mavi takımı iyileştirmenin yollarını bulmaktır, kırmızı ve mavi takımın etkileşiminin gerektiği durumlarda Mor takımlara ihtiyaç vardır.
Yin ve Yang yada başka bir değişle Saldırı ve Savunma gibi, Kırmızı ve Mavi takımlar taktiklerinde ve davranışlarında daha zıt olamazlardı, fakat bu farklılıklar onları sağlıklı ve etkili bir bütünün parçası haline getiren tam bir şeydir. Kırmızılar saldırır, maviler savunur, bununla birlikte aralarında paylaşılan bilgi ve oluşturulan sinerji sayesinde kurum/kuruluşun güvenlik duruşunu iyileştirir.