Nesnelerin İnterneti(IoT) için güvenlik, tasarımın başlangıcından itibaren düşünülmelidir, ürünü ürettikten sonra veya satışa sunulduktan sonra düşünülmemelidir. Güvenlik bilinci donanımdan buluta kadar bütünsel olarak görülmeli ve düşünülmelidir. Amacınız, saldırganların işlerini zorlaştırma ve çeşitli düzeylerde bütünsel güvenlik önlemleri olan bir sistem kurmak olmalıdır.
IoT’nin sadece bir bölümüne dar bir bakış açısıyla odaklanmak tam anlamda bir güvenlik sağlamaz ve güvenlik zincirindeki zayıf bir noktadan tüm sistemi güvensiz bir hale getirebilir. Sensörden buluta kadar güvenlik sağlanmalı ve bütüncül bir yaklaşım ile desteklenmelidir. Kontrol ve veri zincirindeki her bileşen, güvenlik parametrelerini içeren bir kontrol listesine sahip olmalıdır. Bugünkü yazımda sizlerle sensörlerden buluta kadar güvenlik katmanlarında IoT siber güvenliğinde dikkate alınması gereken noktaları bir örnek üzerinden paylaşacağım. Örnek olarak bulut hizmetiyle iletişim kuran Bluetooth özellikli bir sensördeki güvenlik önlemlerini aşağıda belirttiğim gibi katmanlara ayırarak inceleyelim.

Sizde benzer şekilde geliştirdiğiniz ürün özelinde benzer şekilde katmanlar oluşturarak siber güvenlik gereksinimlerini ve ihtiyaçlarını oluşturabilirsiniz.