Merhaba arkadaşlar, DEFCON etkinliği yoğun ve yorucu geçtiği için sizlerle bloğumda hergün katıldığım etkinlikleri paylaşamadım, elimden geldiği kadar linkedin üzerinden canlı yayınlarla anlık olarak bazı etkinlikleri sizlerle paylaşma fırsatım oldu. Amerika seyahati sonrası yorgunluğu ve Jet Lag’ı yeni atlatabiliyorum. Bu sebeplerle gecikme için tüm takipçilerimden özür dilerim, bugünkü yazımda sizlerle derleyip toparladığım DEFCON izlenimlerimi paylaşacağım. Kaldığımız yerden devam edeceğiz.
Etkinlik birbirine yakın üç farklı otelde (Flamingo, Ceasar ve Linq) gerçekleştirildi. Program çok yoğun olduğu için sadece ilgimi çeken oturumlara (IoT, Drone, IOS, ICS, Smart City, Smart Car) katılım sağlayabildim. Etkinliğe katılım çok kalabalık olması sebebiyle zaman zaman otel içerisindeki salonlarda sıkışmalar yaşandı. Bir etkinlikten diğer etkinliğe geçerken uzunca bir yol yürümeniz gerekiyor. (İlk gün otel içerisinde yaklaşık 15 km yol yürümüşüz) Tüm bunlara rağmen etkinlik gerçekten keyifliydi. Hacker kültürünün yansımasını bu etkinlikte görebiliyorsunuz, katılımcılar gerçekten rahat ve resmi olmayan kıyafetlerle, farklı rengarenk aksesuarlarla etkinliğe katılım sağlamışlardı. Resmiyetten uzak bu rahatlıkla katılımcıların bu etkinlikten keyif aldıklarını ve tadını çıkardıklarını gözlemledim.
Etkinlikte en çok ilgimi çeken akıllı araçların, IoT ve Endüstriyel Kontrol Sistemlerinin bulunduğu Hacking Villages kısımlarıydı. CTF yarışlarında mücadele eden hacker arkadaşların çabası taktire şayandı. Demo kurulumlarla farkındalık arttırıcı hacking şovların yapılması gerçekten etkileyici olmuş. Workshoplarda siber güvenlik uzmanları/hacker arkadaşlar buldukları yeni açıkları bizlerle paylaştılar ve sistemlerin açıklarını nasıl bulduklarını ve hacklediklerini bizlerle paylaştılar. Çok kaliteli teknik çalışmaların yanında, gerçekten basit sunumların olması kaliteyi bazı zamanlar aşağıya çektiğini gözlemledim. Yapılan çalışma ne kadar basit olursa olsun, katılımcıların yoğun ilgisi ve çığlık atarak alkışlamaları beni şaşırttı. İşte bu anda; doların durdurulamaz artışı karşısında bizler bunun daha iyisini yapabiliriz hatta ülkemizde bu gibi etkinlikleri düzenleyebiliriz diye içimde güzel hisler uyandı. Defcon’da üretici firmaların geliştirdiği araçları inceleme fırsatım oldu. Bu kısımda en çok ilgi gören IoT kitapları, IoT zafiyet test kitleri ve HackRF cihazlarıydı. Katılımcıların bu ürünleri satın almak için kalabalık kuyruklar oluşturduğunu gördüm, normalde piyasada satılan fiyatlardan daha ucuz ve Defcon’a özel indirim yapılarak satılıyor. Bazı araçları sizde almak istiyorsanız seneye DEFCON’a katılarak bu araçları ve kitapları indirimli olarak temin edebilirsiniz. En az bir kere dahi olsa DEFCON atmosferini tatmanızı tavsiye ederim.
DEFCON’da yer alan workshop ve sunumların detayına girmeyeceğim. DEFCON’a katılım sağlayamadım diye üzülmeyin aşağıdaki torrent linklerinden workshopları ve sunumları indirip izleyebilirsiniz.
DEF CON 26 Presentations
magnet:?xt=urn:btih:aafec09a5fa1c9fe75d062a1a39c5fa030a83f39&dn=DEF%20CON%2026%20presentations&tr=https://tracker.infocon.org/announce
DEF CON 26 Workshops
magnet:?xt=urn:btih:1d78f8158a4a505fbfc25e62c390e50358026aa7&dn=DEF%20CON%2026%20workshops&tr=https://tracker.defcon.org/announce