Günlük hayatta kullanıcılar, internetten yaptıkları alışverişlerde güvenlik tehlikeleriyle karşı karşıya kalabiliyorlar. Online alışverişte yaşanabilecek sorunlara karşı bazı önlemlerler ve tedbirler almamız gerekiyor.
17 Ağustos 2017 tarihinde kredi kartlarının internete alışverişine kapatılacağını açıklayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bu tarihi 31 Aralık 2017 tarihine kadar ertelemiştir. Eğer sizde internetten alışveriş yapıyorsanız aşağıda sizinle paylaşacağım temel güvenlik tedbirlerini almanızı tavsiye ediyorum.
1) Alışverişinizi Sadece Kendi Cihazınızı ve İnternet Bağlantınızı Kullanarak Gerçekleştirin
Online alışverişlerinizde yalnızca kendi bilgisayarlarınızı ve telefonlarınızı kullanmalısınız. Bununla birlikte cihazlarınızın güvenliklerinden emin olmak için sık sık sistem güncellemesi yapın ve virüs programları kullanmayı ihmal etmeyin.
Ücretsiz Wi-Fi noktalarına bağlanmadan önce bir kez daha düşünün. Zira en fazla siber dolandırıcılık vakaları, ücretsiz Wi-Fi’ler aracılığıyla yapılıyor. Mümkün olduğunca halka açık Wi-Fi noktalarından online alışveriş yapmaktan kaçının. Zira, bağlamandan önce kabul ettiğiniz hizmet şartları ve bu bağlantıların güvensiz oluşu, başınızı ağrıtabilir.
2) Güvenilir Siteleri Tercih Edin ve Adres Çubuğunuzu Kontrol Edin
Emin olduğunuz alışveriş sitelerinizi tercih etmeniz çok önemli. Zira, güvenilir ve saygın sitelerden alışveriş yaparsanız, güvenlik problemleriyle karşılaşma oranınız çok düşük bir seviyeye iniyor.
Ama alacağınız tanınmış bir markayı gördüğünüzde bile tedbiri elden bırakmayın. Dolandırıcılar orijinal emsalleriyle neredeyse tamamen özdeş olan sahte web siteleri oluşturabiliyorlar. Bundan sakınmak için gözünüz URL’nin yani web sitesi adının yazılı olduğu adres çubuğunun üzerinde olsun. Kısaltma ile yönlendirme yapan sitelerden uzak durun ve adres satırında gitmek istediğiniz sitenin açıldığından emin olun.
HTTPS yani ”Secure Hyper Text Transfer Protocol”, kısaca güvenli metin aktarma iletişim protokolü olarak biliniyor. Klasik HTTP protokolüne SSL (Güvenli Soket Katmanı) protokolü eklenmesi ile oluşur. Yani, web sitelerinin metinlerle kurduğu iletişimin şifrelenmesi demektir.
3) Ekran Klavyesi Kullanın
Ekran klavyesi kullanımı keylogger gibi klavye girdilerimizi takip eden kötü amaçlı yazılımların kredi kartı bilgilerimizi çalmasını engeller. Hem Windows’un dahili bir özelliği olan ekran klavyesini hem de internetteki alışveriş sitelerinin klavyelerini aynı anda kullanmamız güvenliğimizi arttıracaktır. Bazı karakterleri Windows ekran klavyesinden, bazılarını da internet sitesinin ekran klavyesinden girmek bu anlamda ek güvenlik sağlamaktadır.
4) Kredi Kart Harcamalarını Sanal Kart Hesabı Açarak Yapın
Kredi kartınızın bilgisayar korsanlarının eline geçmesini engellemek için sanal kredi kartı kullanmalısınız. Sanal kartı online ortamlarda yapacağınız alışverişlerinizde güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Çünkü fiziksel olarak kullandığınız kredi kartı limitinizi kapsamadığından herhangi bir dolandırma maksatlı bir işlem gerçekleştirilmesi durumunda bile, zararı sanal kartın limiti ile sınırlamış olursunuz.
Bununla birlikte İnternette normal bedelinin altında bir fiyata sattığını belirten mesaj ve sitelere ilgi göstermeyin. E-postanıza gelen sahte indirim fırsatları pek çok kez, kurbanların kredi kartı numaraları gibi kritik bilgileri toplayan sahte web sitelerine sizi çekmek için kullanılıyor.
5) Anlık Mesajlaşma Yazılımları ve Sesli-Görünütülü Sohbet Yazılımlarını Alışveriş Sırasında Kapatın
Eskiden Windows Live Messenger, şimdiki haliyle Skype gibi sesli/görüntülü/yazılı iletişim servisleri üzerinden kişisel bilgilerinize erişilmesi ihtimaller dahilindedir. Uzmanlar online bankacılık ve internet alışverişlerinizde bu tip yazılımları kişisel bilgilerinizin güvenliği açısından kapatmanızı tavsiye etmektedir. Güvenliğiniz açısından birkaç tıklamayla olası tehditleri engelleyebilirsiniz.
6) Ödeme Şeklini Dikkatli Seçin
İnternet siteleri ödeme şekilleri için birçok farklı yol sunsa da imkanınız varsa en sağlıklısı malı alırken elden ödemesini yapmaktır. Artık gittikçe yaygınlaşan bir yöntem olan kapıda nakit ödeme seçeneği mesafeli alışverişlerde oldukça önemlidir. Seçtiğiniz üründen farklı bir ürün size ulaşırsa, size ulaşan ürün darbeli/arızalı/kusurluysa ya da ürün satıcının elinde yoksa herhangi bir ödeme yapmadan işlemi doğal olarak iptal etmiş olursunuz. Aldığınız ürün kapınıza ulaştığında kargocuyu bekleterek ürünleri kontrol edin, hasarlı olup olmadıklarını, amabalajının önceden açılıp açılmadığını, satın aldığınız ürün olup olmadığını kontrol edin, eğer aksi bir durum varsa kargocuya tutanak tutturarak ürünü teslim almayın.
Bu bahsettiğim önlemleri almanıza rağmen İnternet ortamında %100 güvenliğin hiçbir zaman sağlanamayacağını unutmayınız ve herzaman dikkatli olmaya özen göstermelisiniz.