Opera, masaüstü tarayıcılarına kriptocurrency mining koruması (Kripto Para Madenciliği Koruması) ekledikten üç hafta sonra, yazılım şirketi aynı özelliği mobil uygulaması işin de eklediğini açıkladı.

İnternet tarayıcısı şirketlerinin açıkladığı üzere, şimdi Android ve iOS platformlarında kullanıma sunulan Opera ve Opera Mini tarayıcıları en yeni güncellemeyle Full Bitcoin korumasından yararlanıyor. Opera, bu korumanın nasıl çalıştığını şöyle açıklıyor:

Android için Opera Mini ve Opera’da reklam engelleyici etkinleştirilirken, yeni anti-cryptocurrency madencilik özelliği varsayılan olarak etkinleştirilir. Reklam engelleyici, ‘Ayarlar’ bölümünde etkinleştirilebilir ve bir web sayfasının kodlamasına gizlenen madencilik komut dosyalarını otomatik olarak algılar ve durdurur.

Bu konudaki zafiyetleri bilmeyenler için hatırlatmam gerekirse; Bitcoin gibi Kripto Para Madenciliği için senaryoların incelenmesi sonucu, akıllı telefonların CPU kullanımını yüzde 100’e kadar artırabildiği, bu nedenle artan pil sarfiyatına neden olabildiği ve cihazı aşırı ısınabilir hale getirebildiği için cep telefonlarımız patlayarak kullanılamaz hale gelebiliyor.
Akıllı telefonunuzun madenciliğe maruz kaldığına dair hiçbir doğrulama bilgisi olmadığından, Opera, cihazınızın istenmeyen kripto madenciliğinden etkilenip etkilenmediğini size gösterebilecek bir web sitesi oluşturdu. Cep telefonunuzdan veya masaüstü tarayıcınızdan “link kullanımdan kaldırılmıştır” adresini ziyaret edebilir ve cihazınızın bilmediğiniz madencilik şifreleme durumu olup olmadığını sizde kontrol edebilirsiniz.
Kaynak : http://www.operasoftware.com/press/releases/mobile/2018-01-22