Bilgisayar çağında yaşıyoruz ve fidye yazılımlarıyla yapılan siber saldırılar halen daha popülerliğini korumaktadır. Büyük bir üreticinin tedarik zincirinde olmanız veya küçük, orta ölçekli bir işletme olmanız farketmez, fidye yazılımı saldırı tehdidi her zaman vardır. Bu yazımda, sizlerle fidye yazılımlarına karşı en iyi savunmaya sahip olmasını sağlamak için kullanılabilecek en iyi 10 yöntemi paylaşacağım. Yazılımlarla uğraşmaktan kendi savunma tarzı şeklinizi değiştirmeye kadar, kullanıcılar için fidye yazılımı önleme için sizlerle paylaşacağım ipuçları sizlerin güvenli ve emniyetli olmasını sağlamasını umut ediyorum. Şimdi bu yöntemlere sırasıyla inceleyelim;

1. Tüm cihazlarınızın envanterini alın

Şimdi, bunu yazımı okurken kullanıcısı olduğunuz etrafınızda kaç tane cihaz olduğunuzu düşünmenizi istiyorum. Eğer benim gibiyseniz, bu yazıyı bir bilgisayarda okuyorsunuz, yol boyunca bir tabletiniz var ve telefonunuz masanızda şarj oluyor, yani tek bir kişi için üç teknoloji ürününe sahip olduğunuzu söyleyebiliriz. Fidye yazılımlara karşı en iyi korunma yöntemlerinden biri aslında ne tür bir teknolojiyi korumanız gerektiğini anlamaktır. Şimdi bunun zor olduğunu düşünüyor olabilirsiniz, ancak canlı bir envanteri tutmak bir sorunun nerede olabileceğini ve fidye yazılımlara karşı en iyi şekilde nasıl savunabileceğinizi öğrenmek için harika bir yaklaşımdır. Bir NOC-SOC Ağınıza bağlı tüm aygıtları tanımlamanıza ve izlemenize yardımcı olacak en iyi yöntem ve çözüm olabilir.

2. Ağınıza bağlı tüm cihazlarda yazılım güncellemelerini otomatik hale getirin

Son WannaCry ihlali, otomatik düzeltme yaması olmayan bir güvenlik sisteminin güvenlik açığından yararlandığını bize göstermektedir. Gerçekten en iyi fidye yazılımı korumasını elde etmek için, yamaları otomatik hale getirebilen ve tüm aygıtlara yayan bir güvenlik yazılımına yatırım yapmanız gerekir. Bu güvenlik yazılımı, evinizdeki hem mobil tarafını hem de ağınızdaki dizüstü bilgisayarları içermesi gerekir. Bu işlemi otomatikleştirmek, fidye yazılımının korunması hakkında konuşurken her zaman iyi bir şey olan insan hatası olasılığını ortadan kaldırır. Bunun yerine, sisteminizi daima korunacak şekilde ayarlamak yalnızca iyi bir BT personeli ve birkaç dakika sürer. Ayrıca, en iyi fidye yazılımı koruması uygulamalarından biri olarak, yamanın otomatikleştirilmesi, bir düğmeye birkaç tıklama ile daha uyumlu ve hepsinden daha güvenli olmanın en kolay ve basit bir yoludur.

3. Ağınızı bölümlere ayırdığınızdan emin olun.

Bir ağ ihlali durumunda, ofis ağınıza kadar gelmesi en kötü durum senaryosudur, ancak bu gerçekleştiğinde ne olur? BT uzmanlarının sıkıntı yaşatan şey budur ve bu gerçekleştiğinde, yayılmadığından emin olmak için fidye yazılımlara karşı nasıl savunma yapılacağı sürecine başlamak için hazırlıklı olmanız gerekir. Yayılımı sınırlayan ilk savunma hattı aslında ağı kesmektir. Bu, sanal ortamlarda mikro bölümlendirme veya fiziksel/sanal bir ağa makro bölümlendirme gibi stratejiler içerebilir. BT uzmanınız bölümlemeyi tamamlayabiliyorsa, bu, fidye yazılımı virüsünün ne olduğunu belirlemenize ve yalnızca fidye yazılımı saldırısını yalıtmamanız için gereken adımları başlatmanıza olanak sağlar fakat virüsün sistemin geri kalanına yayılmasını durdurur. Sistemin uygun şekilde bölümlendirilmemesi durumunda, olay müdahale planınızın, ağınızın her köşesine virüs bulaştıran bir virüs nedeniyle büyük bir mücadele içerisinde olacağını unutmamalısınız.

4. Ağınıza karşı tehditleri izleyin ve bunları kaydedin

Fidye yazılımı engellemenin en iyi yolu söz konusu olduğunda, normal olarak bunların tümü ağınızı nasıl hazırladığınızdan ibarettir ve fidye yazılımı şifrelemesinin en iyi şekilde nasıl önleneceğini öğrenirsiniz. Fidye yazılımı koruması söz konusu olduğunda yüzlerce kaynak var, ancak kaynağınızı nereden alıyor olursanız olun, her zaman gerçek zamanlı tehdit yayınlarına abone olmalısınız. Bu tehditler, yerel tehdit istihbaratlarıyla birleştirildiğinde kuruluşunuzun yanıt vermesine ve ağınız için en son tehdidi savunmasına yardımcı olacaktır.

5. Fidye yazılımı korumasındaki eğilimleri izleyin

Şunu bir düşünün, fidye yazılımı koruması almak istediğinizde, doğal olarak eğilimleri doğru bilmeniz gerekiyor mu? Aynen, fidye yazılımı önleme söz konusu olduğunda, bunların tümü kendi ağınızla ilgili tehdit envanterinizi eşleştirmektir. Tüm fidye koruma yazılımları size bu konuda yardımcı olmaz, ancak güncel eğilimleri takip ederseniz ağınızdaki tüm önemli sorunlara bir çözüm olacaktır. Doğal olarak, ağınızın virüse izin veren zayıf bir bağlantısının olmadığından emin olmak için ya güvenliği sağlamalı, yazılımı yamamalı ya da teknolojiyi izole etmeli ya da üniteyi değiştirmelisiniz.

6. Uç noktalarınızı ve erişim noktalarınızı endüstri standardı üzerinde güçlendirin

Bugün çevredeki tehditleri göz önüne aldığınızda, neden sadece endüstri standardını koruyorsunuz? Amerika Birleşik Devletleri Teknoloji ve Sanayi Üssü’ndeki savunma şirketleri için standardın birkaç yıl önce modası geçmiş olduğunu göz önünde bulundurarak, uygun son nokta ve erişim noktası güvenliğine yatırım yapmayı düşünmeniz gerekir. En azından, fidye yazılımları önlemenin en iyi yolunu ararken, ağınıza gelen tüm cihazların güvenlik gereksinimlerinizi karşıladığından ve ağınızın yamalanmamış veya virüslü cihazlardaki ağ trafiği için herhangi bir yeni donanım parçasını tarayabildiğinden emin olmanız gerekir. Bu tür bir güvenlik önlemi biraz zorlayıcı görünebilir, ancak fidye yazılımı koruması göz önüne alındığında, daha güvenli bir ağa doğru her adım doğru yönde atılmış bir adımdır.

7. Her seviyede güvenlik kontrolleri uygulayın

Şifreleme işlemi sırasında basit bir imzayla uğraşmaktan davranışsal temelli bir harekete geçilmesi çözümüne kadar her şey tüm güvenlik düzeyleriyle başlar. Fidye yazılımı şifrelemesini önlemeyi ararken, en iyi kullanım durumu, kuruluşunuzdaki en aptal kişiyi ve ağınız için ne tür tehditlere neden olabileceklerini göz önünde bulundurulmalıdır. Fidye yazılımı koruma çabalarınızı bu durumda oluşturduğunuzda, güvenlik duvarınızdan veya diğer çevre savunma sisteminizden geçebilseler bile, saldırıları kolayca saptayabilecek ve engelleyebileceksiniz. Bu bakış açısı, şirketinizin, fidye yazılımı önleme grubundaki en iyi uygulamaların bir parçası olmasını sağlamaya yardımcı olacak, tüm düzeylerde bir güvenlik bileşeni olan hedeflere ulaşmanızı sağlayacaktır.

8. Güvenlik otomasyonunu kullanın

BT otomasyonu ile fidye yazılımlara karşı en iyi korumayı sağlamada yardım etmek istediğinizde güvenlik otomasyonu gerçekten hayat kurtarıcıdır. Birçok şirketin, dış tehditleri otomatik bir prosese karşı tarama ve izleme gibi temel güvenlik görevlerini geçebildiğini görünce ağa daha büyük tehditlerle baş etmelerini sağlar. Ancak, bu zararlı scriptleri yazanlar kadar iyi güvenlik otomasyonunu kontrol edebilecek bir BT ekibine ihtiyacınız var. IBM ve Apple gibi şirketler günlük güvenlik otomasyonu kullanıyorlar ve küçük/orta ölçekli şirketinizin fidye yazılımı koruması söz konusu olduğunda bir insan işgücüne ihtiyaç duyması için hiçbir neden yoktur. Bu nedenle, fidye yazılımlara karşı en iyi savunmanın ne olduğunu düşündüğünüzde, şimdiye kadar bunun doğal olarak güvenlik otomasyonunu içeren entegre bir güvenlik çabası olduğunu bilmelisiniz.

9. Kritik sistemleri ayrı bir sunucuda yedekleyin.

Yakın zamanda hiç bilgisayarınızı yedeklediniz mi ? Şirketinizin kritik sistemleri söz konusu olduğunda, kullanıcılar için en iyi fidye önleme ipuçlarından biri aslında onu yedeklemektir. Fidye yazılımı ile çalışırken, nereden başladığından ve elbette nerede sonuçlandığından asla emin olamazsınız. Bu nedenle, ağda depolanacak kritik bilgilerin bir kopyasına sahip olmak çok önemlidir. Bu, yedekleri fidye yazılımlardan bağımsız olarak korumanıza olanak sağlar ve BT uzmanlarınıza bir saldırı meydana gelirse işlemi en kısa sürede geri yükleme ve işleme koymalarına yardımcı olacak araçlar sağlar. Fidye yazılımının önlenmesinde bu en iyi uygulamalardan üçüne dikkat edin: sisteminizi bölümlere ayırmalısınız ve bu kilit bölümlerden biri her zaman yedeklemelisiniz. İşletmenizin tüm bölümlerinin kolayca yedeklenebilmesini sağlamak için kişisel dosyaları, özel bilgileri, verileri ve ayrıca önemli belgeleri eklediğinizden emin olmalısınız. Kritik sistemleri ve verileri yedekleme, bir fidye yazılımı korumasının en iyi uygulamasıdır.

10. Her zaman öğrenen ve geliştiren entegre bir güvenlik ortamı yaratın ve sürdürülebilir olmasına dikkat edin

Yüzlerce fidye yazılımı türü vardır ve en iyi fidye yazılımı koruma ve güvenlik uygulamaları söz konusu olduğunda, her şirketin dikkat etmesi gereken birkaç şey vardır. En önemli gerçeklerden biri, çevrimiçi hale getirdiğiniz her yeni ekosistemi veya cihazı tehdit olarak görmektir. Şimdi, bu biraz saçma görünebilir, ancak fidye yazılımın nasıl önleneceği ile ilgilenirken, dış nesnelere tehdit gibi davranmak yeni bir şey değildir. Cihazın üzerindeki etkiyi sınırlandırırken merkezden orkestrasyon ve analizi tamamlayabilen tamamen entegre bir konumlandırılabilir güvenlik ortamı kullanmanız gerekecektir. İhtiyacınız olan şey, cihazın ve ağın en yüksek verimlilikte çalışmasına izin veren bir güvenlik dokusunu dağıtabilmektir. Bunu yapan bir BT sistemi, gerçekten en iyi fidye yazılımı korumayı en iyi uygulamaları bilen profesyoneller listesinde yer alabilecektir.
Bugünkü yazımda sizlerle fidye yazılımlarından korunmada en iyi 10 uygulamayı sizinle paylaştım, ancak yapabilecekleriniz sadece bu mu? Tabii ki hayır, siber ve fidye yazılım virüsleri gelişen bir konu olduğundan her geçen gün işler değişecektir. Fidye yazılımlarıyla ilgili siber istihbarat kaynaklarını ve yenilikleri yakından takip etmelisiniz. Sürdürülebilir bir koruma için fidye yazılımlarının yayılım, bulaşma ve yeni teknik özelliklerini yakından takip ediyor ve biliyor olmalısınız.